Cassatie bevestigt vermindering eigen bijdrage in privé belastbaar voordeel auto

Zo autokosten betrekking hebben op een auto die een bedrijfsleider/werknemer van zijn vennootschap/werkgever ter beschikking krijgt en privé gebruikt, dan moet de aftrekbeperking van die autokosten niet toegepast worden ten belope van het voordeel alle aard (VAA) waarop de bedrijfsleider/werknemer via zijn privé-aangifte belast wordt.

Cassatie bevestigt vermindering eigen bijdrage in privé belastbaar voordeel auto

Zo autokosten betrekking hebben op een auto die een bedrijfsleider/werknemer van zijn vennootschap/werkgever ter beschikking krijgt en privé gebruikt, dan moet de aftrekbeperking van die autokosten niet toegepast worden ten belope van het voordeel alle aard (VAA) waarop de bedrijfsleider/werknemer via zijn privé-aangifte belast wordt. De fiscus aanvaardt dan dat de vennootschap/werkgever de autokosten vermindert met het bedrag van het VAA voordat men de beperking toepast. De autokosten krijgen dan immers het karakter van loon en daarop geldt de aftrekbeperking niet (zgn. bezoldigingstheorie).

De situatie is echter anders wanneer de bedrijfsleider/werknemer er voor kiest om een eigen bijdrage te betalen aan de vennootschap/werkgever, waardoor er geen sprake meer is van een VAA (of een lager VAA). Volgens de fiscus mag de vennootschap/werkgever deze eigen bijdrage dan niet in mindering brengen van de te verwerpen autokosten. Het Hof van Cassatie heeft op 8 januari 2021 echter voor de tweede keer op een half jaar tijd beslist dat deze eigen bijdrage wel in mindering gebracht mag worden van de te verwerpen autokosten. De aftrekbeperking is immers enkel toepasselijk op de kosten van het beroepsmatig gebruik van de auto, en niet op het deel van de kosten dat betrekking heeft op het privégebruik.