Plaatsing thuisbaterij aan 6% btw?

Met een thuisbatterij kunt u de elektriciteit die werd opgewekt door zonnepanelen opslaan.

Plaatsing thuisbaterij aan 6% btw?

Met een thuisbatterij kunt u de elektriciteit die werd opgewekt door zonnepanelen opslaan. Het overschot aan elektriciteit wordt dus niet op het net gezet. Dat gebeurt pas als de batterij volledig geladen is. Laat u zo’n batterij leveren en installeren in de woning van uw vennootschap die btw-plichtig is en op maand- of kwartaalbasis btw-aangiften indient, dan dient een aannemer te factureren met ‘btw verlegd’ (art. 20 KB nr. 1) vermits het om een zgn. werk in onroerende staat gaat. Uw vennootschap ontvangt dan m.a.w. een factuur zonder btw en moet uw vennootschap zelf de verschuldigde btw in rekening brengen (die in principe aftrekbaar is).

Het toepasselijke btw-tarief is in principe 21% tenzij het gaat om een woning die hoofdzakelijk privé wordt gebruikt en die minstens 10 jaar oud is. In dat geval geldt het btw ‘renovatie’ tarief van 6% (die evenwel niet aftrekbaar is). Gebeurt de levering en installatie bij een particulier (niet btw-plichtig) dan dient de aannemer te factureren met 6% btw voor zover het dan o.m. gaat om een woning van minstens 10 jaar oud.

Is de woning nog geen 10 jaar oud, dan kan onder bepaalde voorwaarden nog tot en met 31.12.2023 gebruik gemaakt worden van het verlaagd 6% btw-tarief. Het dient dan wel te gaan om de levering met installatie van fotovoltaïsche en thermische zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen. Op een thuisbatterij is die 6% btw echter niet toepasselijk vermits de 6% btw niet geldt voor het niet-specifieke gedeelte van het beoogde verwarmings- of elektriciteitssysteem dat nodig is om de opgewekte elektriciteit of warmte in de woning te verspreiden. Zo staat het te lezen in een bericht van de FOD Financiën van 20.07.2022 i.v.m. de vermelde tijdelijke btw-verlaging.