Belastingvrije bedrijfsfiets voor woon-werkverkeer

Een werkgever of een vennootschap kan resp. aan haar werknemer of bestuurder een fiets ter beschikking stellen voor woon-werkverkeer en andere privéverplaatsingen.

Belastingvrije bedrijfsfiets voor woon-werkverkeer

Een werkgever of een vennootschap kan resp. aan haar werknemer of bestuurder een fiets ter beschikking stellen voor woon-werkverkeer en andere privéverplaatsingen. Normaliter wordt de werknemer/bestuurder daarop privé belast via een belastbaar voordeel zo de fiets gratis wordt gebruikt. Echter, voor het gratis gebruik van bedrijfsfietsen geldt een vrijstelling (art. 38, §1, 14 b WIB 92). Een voorwaarde is wel dat de fiets ‘daadwerkelijk’ gebruikt wordt voor woon-werk­verplaatsingen.

Hoeveel woon-werkverkeer nodig is, staat niet in de wet. Een werkgever die zekerheid wou hebben over de vrijstelling vroeg aan de Rulingdienst of het volstond dat de werknemers zich met een schriftelijke verklaring op eer ertoe verbonden met de bedrijfsfiets ten minste 10% van hun woon-werkverplaatsingen af te leggen. Dat is niet zoveel vermits het dan om één dag per twee werkweken gaat. Toch antwoordde de Rulingdienst positief (ruling nr. 2019.0006, 12.03.2019).